QR kodu nedir?

QR kodu nedir?

QR kodu (hızlı yanıt kodu için bir başlangıç), 1994 yılında Japon otomotiv şirketi Denso Wave tarafından icat edilen bir tür matris barkodudur (veya iki boyutlu barkod). Barkod, bağlı olduğu öğe hakkında bilgi içerebilen, makine tarafından okunabilen bir optik etikettir. Pratikte, QR kodları genellikle bir web sitesine veya uygulamaya işaret eden bir konumlandırıcı, tanımlayıcı veya izleyici için veriler içerir. QR kodları, verileri verimli bir şekilde depolamak için dört standartlaştırılmış kodlama modu (sayısal, alfanümerik, bayt/ikili ve kanji) kullanır; uzantılar da kullanılabilir.

Hızlı Yanıt sistemi, standart UPC barkodlarına kıyasla hızlı okunabilirliği ve daha yüksek depolama kapasitesi nedeniyle otomotiv endüstrisi dışında popüler hale geldi. Uygulamalar, ürün takibi, ürün tanımlama, zaman takibi, belge yönetimi ve genel pazarlamayı içerir.

Bir QR kodu, beyaz bir arka plan üzerinde kare bir ızgara içinde düzenlenmiş, kamera gibi bir görüntüleme cihazı tarafından okunabilen ve görüntü uygun şekilde yorumlanıncaya kadar Reed-Solomon hata düzeltmesi kullanılarak işlenen siyah karelerden oluşur. Gerekli veriler daha sonra görüntünün hem yatay hem de dikey bileşenlerinde bulunan desenlerden çıkarılır.

QR kodları tüketici reklamcılığında yaygınlaştı. Tipik olarak, bir akıllı telefon, kodu görüntüleyen ve bazı yararlı biçimlere dönüştüren bir QR kod tarayıcısı olarak kullanılır (bir web sitesi için standart bir URL gibi, böylece bir kullanıcının onu bir web tarayıcısına yazması gereğini ortadan kaldırır). QR kodu, bir markanın web sitesine manuel olarak bir URL girmekten daha hızlı erişmenin bir yolunu sağladığı için reklam stratejisinin odak noktası haline geldi. Tüketiciye kolaylık sağlamanın ötesinde, bu yeteneğin önemi, dönüşüm oranını artırmasıdır: reklamla temasın satışa dönüşme şansı. İlgilenen potansiyel müşterileri çok az gecikme veya çabayla dönüşüm hunisinde daha da aşağılara yönlendirerek, izleyiciyi hemen reklamverenin web sitesine getirirken, daha uzun ve daha hedefli bir satış sahası, izleyicinin ilgisini kaybedebilir.

Başlangıçta araç üretiminde parçaları izlemek için kullanılsa da, QR kodları çok daha geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılmaktadır. Bunlara ticari takip, eğlence ve ulaşım biletleri, ürün ve sadakat pazarlaması ve mağaza içi ürün etiketleme dahildir. Pazarlama örnekleri arasında, bir mobil uygulama olan bir QR kod çözücü kullanılarak bir şirketin indirimli ve yüzde indiriminin yakalanabildiği veya bir şirketin adres ve ilgili bilgilerinin Sarı Sayfalarda görülebileceği gibi alfasayısal metin verilerinin yanı sıra depolandığı durumlar yer alır. dizinler.

Ayrıca, kuruluşlar tarafından kullanılmak üzere kişisel bilgilerin saklanmasında da kullanılabilirler. Bunun bir örneği, NBI izinlerinin artık bir QR koduyla geldiği Filipinler Ulusal Soruşturma Bürosu'dur (NBI). Bu uygulamaların çoğu cep telefonu kullanıcılarını hedefler (mobil etiketleme yoluyla). Kullanıcılar, QR kodlarını taradıktan sonra metin alabilir, cihazlarına bir vCard kişisi ekleyebilir, bir URL açabilir veya bir e-posta veya metin mesajı oluşturabilir. Birkaç ücretli veya ücretsiz QR kodu üreten site veya uygulamadan birini ziyaret ederek başkalarının taraması ve kullanması için kendi QR kodlarını oluşturabilir ve yazdırabilirler. Google'ın QR kodları oluşturmak için artık kullanımdan kaldırılan bir API'si vardı ve QR kodlarını taramak için uygulamalar neredeyse tüm akıllı telefon cihazlarında bulunabilir.

Etiketler: qr nedir